Monday, October 19, 2020

Si të mbani një balancë Punë-Jetë

Duhen lexuar

Student ne Finance -Banke ? Burse e plote, praktike pune e paguar dhe kontrate 3 vjeçare pune ne BKT

UNYT sjell bursë të plotë, praktikë pune të paguar dhe kontratë 3 vjeçare pune në BKT, për studentët e degës Financë-Bankë.

A ka pune te reja nga qyteti im ?

Sot ju njohim me mundesite e ofruara ne qytetin e Fierit. Ne kete qytet ofrohen pozicione pune te kategorive te ndryshme nga...

Test personaliteti – iluzion optik – loja 1

Cfare karakteri keni ? Luajme pak me keto teste mbi iluzionet optike per personalitetin/karakterin tuaj. Ka shume lloje te...

Pse po e lini punen tuaj aktuale ? – Intervista 14

Kjo pyetje eshte pak “klishe”, por te jeni te sigurte qe do t’jua bejne gjate intervistes nese ju po e lini nje...

w l balanceNëse po ndiqni ëndrrat e karrierës duke punuar në një punë të ngarkuar një punë me profil të lartë, ju mund ta gjeni veten duke luftuar  për të përballuar rritjen e kërkesës për të mbajtur një  balancë jetë-punë.

Sidoqoftë është thelbësore që të stabilizoni një balancë ndërmjet të dyjave, përndryshe ju do të zbuloni që e distanconi veten nga njerëzit e dashur dhe duke u bërë jashtëzakonisht të lodhur dhe të irrituar.
Më poshtë janë disa këshilla sesi të mbani balancë punë-jetë:

Përcaktimi i kufijëve ndërmjet punës dhe lojës
Merreni punën me vete në shtëpi pas një dite të mbushur në punë, ose madje kontrolloni në emailin tuaj gjatë fundjavës, kjo  mund të bëjë të vështirë që të largoheni nga përgjegjësitë tuaja në vendin e punës.

Kur ju të punësoheni për një pozicion ju do të nënshkruani një kontratë me orë të përcaktuara; ju gjithësesi nuk jeni të detyruar që të punoni jashtë këtyre orëve.  Nëse linja e punës tuaj kërkon që ju të qëndroni vonë në punë atëherë ju nevojitet të mësoni si të përcaktoni kufijtë  ndërmjet punës dhe shtëpisë.

Nëse ju në mënyrë të zakonshme qëndroni jashë orëve të zakoshme të punës atëherë ju duhet të përpiqeni ta thyeni këtë zakon duke përcaktuar vetëm një ditë në javë për të punuar jashtë vonë në zyrë.  Ju duhet të zotoheni që do të lini zyrën në një orar të përshtatshëm, nëse ju përckatoni një ditë në javë për jashtë orarit, ju do të gjeni veten tuaj duke punuar përtej qëllimeve dhe duke arritur më shumë synime në një ditë të dhënë pune.

Flisni me eprorin dhe i bëni kërkesat tuaja të qarta. Gjeni mënyra për të manaxhuar më mirë kohën tuaj në punë. Kujtoni gjithmonë që familja dhe miqtë duhet të prioritarizohen mbi dhe përpara punës dhe parasë.

Eksperiencat
Nëse ju shkoni të notoni, vraponi, ecni ose në një klasë joge, përfshirja e një lloj eksperience brenda një plani javor është një rrugë e rëndësishme për t’u larguar nga kërkesa e vendit të punës. Përdorni këtë kohë për tu larguar nga puna dhe jepini mendjes dhe trupit tuaj një pushim.

Llastoni veten dhe njerëzit e dashur
Bëhuni të sigurtë që i dedikoni një kohë të rregullt për të kaluar me njerëzit tuaj të dashur. Shkoni në kinema, jashtë për drekë ose blini një libër për fundjavë. Në mënyrë alternative ju mund ti ofroni vetes një masazh ose manikyr për të rigjeneruar energjitë. Kjo do t`ju japë diçka për të pare më tej dhe do t`ju ndihmojë për të fituar perspektivë kur kohët bëhen të vështira në vendin e punë.

- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

Student ne Finance -Banke ? Burse e plote, praktike pune e paguar dhe kontrate 3 vjeçare pune ne BKT

UNYT sjell bursë të plotë, praktikë pune të paguar dhe kontratë 3 vjeçare pune në BKT, për studentët e degës Financë-Bankë.

A ka pune te reja nga qyteti im ?

Sot ju njohim me mundesite e ofruara ne qytetin e Fierit. Ne kete qytet ofrohen pozicione pune te kategorive te ndryshme nga...

Test personaliteti – iluzion optik – loja 1

Cfare karakteri keni ? Luajme pak me keto teste mbi iluzionet optike per personalitetin/karakterin tuaj. Ka shume lloje te...

Pse po e lini punen tuaj aktuale ? – Intervista 14

Kjo pyetje eshte pak “klishe”, por te jeni te sigurte qe do t’jua bejne gjate intervistes nese ju po e lini nje...

Grafiku i çuditshem i “rritjes” se pages minimale ne Shqiperi

Çështja e pagave është rikthyer si objekt diskutimi tashmë 7 muaj para zgjedhjeve parlamentare në Shqipëri.  Qeveria ka në...