Sunday, October 25, 2020

10 veprime praktike që mund të ndërmerrni për të ndaluar diskriminimin e çfarëdoshëm në punën tuaj.

Duhen lexuar

Horoskopi : Top 10 Profesionet e Akrepit

Brilante dhe punetore, Akrepi eshte shenja me intensive nga te gjitha shenjat e zodiakut. Ata preferojne nje mjedis pune te qete, jo...

Pse duhet te ndryshoj pune / karriere ?

A ndiheni sikur keni ngecur ne punen ku jeni aktualisht? A keni menduar per nje pune te re, ndryshim karriere apo te...

Pse ju pushuan nga puna ? – Intervista pune 14

Nje nga pyetjet me te sikletshme qe mund te bejne rekrutuesit gjate nje interviste eshte pikerisht kjo: Pse u...

Student ne Finance -Banke ? Burse e plote, praktike pune e paguar dhe kontrate 3 vjeçare pune ne BKT

UNYT sjell bursë të plotë, praktikë pune të paguar dhe kontratë 3 vjeçare pune në BKT, për studentët e degës Financë-Bankë.

You must never be fearful about what you are doing when it is right 2

Ngjarjet e fundit në Amerikë, përfshirë këtu edhe vrasjen e George Floyd, ka ngjallur trazira të mëdha civile. Duke shkaktuar një valë protestash dhe trazirash në Amerikë dhe solidaritet në mbarë botën me sloganin “Jeta e njerzëve të zinj ka rëndësi”.

Protestat dhe trazirat kanë nxitur në veçanti njerëzit e bardhë për të kuptuar se sa i dëmshëm është rracizmi në përgjithësi dhe kudo. Edhe ju mund të pyesni veten se si ju mund të jeni një aleat më i mirë për njerëzit me ngjyrë apo rracë ndryshe nga e juaja, në një mjedis ku kaloni shumë kohë, siç është puna. Diskriminimi nuk i përket një ngjyre. Diskriminimi mund të jetë rracor, kulturor, seksual dhe mund t’i ndodh kujto, edhe juve.

Ndaj kemi menduar t’ju njohim me 10 veprime praktike që mund të ndërmerrni për të ndaluar diskriminimin e çfarëdoshëm në punën tuaj, aty ku ju shpenzoni një pjesë të mirë të ditës dhe ku është shumë e rëndësishme të veproni në mënyrën e duhur.

  1. Reflektimi me vetveten

Para se të filloni me fushatën tuaj për ta bërë vendin tuaj të punës një vend më gjithëpërfshirës, ndoshta do të ishte një ide e shkëlqyer të mendoni në mënyrë kritike për veten tuaj.

A keni përfituar nga identiteti juaj racor ose privilegji në një farë mënyre në punë? Kush është në rrethin tuaj të kolegëve të besuar? Kur bisedoni me kolegët tuaj me ngjyrë në vendin tuaj të punës, a flisni me ta vetëm për çështje garash? Reflektimi është vetëm një hap paraprak. Pasi të vlerësoni veprimet tuaja të së kaluarës, do të jeni në gjendje të mendoni për ato që duhet të bëni për të ecur përpara.

  1. Kërkoni përshtypje të ndershme

Ju mund të pyesni kolegët tuaj, të cilët mund të jenë me ngjyrë ose të një rrace ndryshe nga e juaja, se si mund të jeni bashkëpunëtor më i mirë për ta. Dhe nëse ata thonë, “Oh ju jeni mirë”, misioni juaj për gjetjen e fakteve nuk ka mbaruar, sepse ekziston mundësia që ata nuk ndihen komod t’ju flasin për këto gjëra, ose ata thjesht nuk u kanë kushtuar vëmendje këtyre lloj gjërave më parë. Marrja e këtij reagimi mund t’ju ndihmojë të kuptoni më shumë rreth marrëdhënies tuaj me kolegët dhe se si mund të përmirësohet ajo.

  1. Edukoni veten dhe ndani mësimet tuaja me të tjerët

Ju nuk keni pse të mbështeteni vetëm tek njerëzit me ngjyrë për rekomandime në lidhje me ndërtimin e marrëdhënieve të shëndosha në punë. Mund të kërkoni udhëzime nga njerëz të tjerë të rracës tuaj, që e kanë bërë këtë punë tashmë. Ju gjithashtu mund të filloni nga librat, pasi ka mijëra libra të botuar në lidhje me strukturat institucionale që mbështesin pabarazinë dhe racizmin.

Më pas mund të përhapni njohuritë tuaja dhe të bëni aleancë me njerëzit e tjerë për të përmirësuar këto marrëdhënie.

  1. Gjithmonë rekrutoni staf në bazë të aftësive

“Netflix” sesnsibilizoi së fundmi me thënien se kompanitë “Gjithmonë duhet të rekrutojnë”. Kandidatët mund të vijnë nga kudo dhe nga cilado kulturë dhe ne duhet të jemi mendjehapur për të gjetur kandidatin e shkëlqyer edhe mes njerëzve me ngjyrë apo mes njerëzve të një rrace tjetër nga ajo e jona, e drejtuesve apo pronarëve.

  1. Ata janë në kompani, sigurohuni t’i mbani aty

Punësimi i njerëzve me ngjyrë apo i njerëzve të një kulture apo rrace tjetër është vetëm një hap për t’u siguruar që kompania apo biznesi juaj po ndërmerr hapa drejt rritjes së diversitetit të tij racor. Hapi tjetër është të sigurohemi që ata njerëz të ndjehen të sigurtë çdo ditë në punë dhe se do të kenë gjithmonë mundësi të barabarta me të tjerët për t’u rritur në karrierë.

  1. Nxitini menaxherët të shqyrtojnë gjithmonë sjelljet dhe reagimet në kompani

Ka mjaft mjete për të vlerësuar se si punëtorët e përjetojnë ditën e tyre të punës, direkt ose përmes studimeve, të cilat mund të ndihmojnë bizneset të hulumtojnë çështje themelore, që menaxherët mund të mos jenë në gjendje t’i shohin. Nëse punoni në departamentin e burimeve njerëzve në kompaninë tuaj, ju mund të jeni në gjendje të zbatoni një nga këto mjete.

Por edhe nëse jo, ju mund të sugjeroni tek departamenti i burimeve njerezore në lidhje me këtë çështje. Menaxherët duhet të shqyrtojnë gjithmonë sjelljet dhe reagimet në grupe ose në marrëdhëniet mes kolegëve, të cilët vijnë nga vende, kultura apo rraca të ndryshme dhe të kërkojnë zgjidhje për çdo rast.

  1. Përgatituni për të raportuar diskriminimin e paligjshëm ose të jashtëm

Padyshim që ky hap është i vështirë. Kush kënaqet nga konfliktet? Por nëse doni të jeni aleat për kolegët tuaj me ngjyrë, ose të një rrace tjetër dhe të synoni një ambient miqësor në punë, është thelbësore që ju të jeni të përgatitur për të reaguar. Diskriminimi racial në vendin e punës është i ndaluar me ligj. Në çdo rast ju duhet të raportoni veprimet raciste ose të njëanshme në departamentin tuaj të burimeve njerëzore. Ju gjithashtu mund të ndihmoni duke vepruar si dëshmitar nëse dikush tjetër po bën një ankesë dhe të përsërisni atë që ka ndodhur.

  1. Adresoni diskriminimet

Kudo ekzistojnë diskriminime, të cilat mund të jenë “indinjata, të qëllimshme ose të paqëllimshme“, të cilat komunikojnë armiqësi, përçmim, pabarazi raciale, gjinore, fetare, orientimi seksual, apo fyerje ndaj personit ose grupit të caktuar. Këto nuk janë rastet, domosdoshmërisht, që dikush të pushohet nga puna, por me kalimin e kohës këto akte jo aq të vogla shtohen për të krijuar një mjedis pune aspak mikpritës për kolegët tuaj me ngjyrë apo të një rrace/kulture tjetër, apo për ju. Në përgjithësi, ajo që këshillohet është që të mos veproni me zemërim, por të përqendroheni tek ngjarja. Nuk duhet të pretendoni se incidenti nuk ka ndodhur, sepse kështu vetëm do t’i përkeqësonit gjërat.

  1. Pranoni paragjykimet tuaja

Nëse dikush thotë se keni përdorur një paragjykim, dëgjojini ato dhe shmangni menjëherë mbrojtjen e vetes ose minimizimin per atë që keni thënë. Kërkoni falje por gjithashtu pranoni se nuk mund t’i kërkoni të ju falin. Kjo ka shumë rëndësi për rregullimin e sjelljes tuaj për të bërë më mirë herën tjetër.

  1. Kuptoni se të qenit aleat është një proces i vazhdueshëm

“Lufta” ndaj racizmit nuk bëhet për një ditë. Ajo është një maratonë, kështu që ju duhet të stërviteni në përputhje me rrethanat. Kjo do të thotë që vazhdimisht të jeni mendje hapur për të mësuar më shumë dhe të pranoni që edhe mund të gaboni diku. Nuk ka asgjë të vështirë për të qenë aleat në këtë “luftë”, thjesht duhet të mendoni se si do të donit të kishte vepruar kolegu juaj, nëse do të ishit ju i diskriminuar.

Jo të gjithë mund të jenë perfektë gjatë gjithë kohës, kështu që jepini vetes një mundësi. Për sa kohë bëni përpjekje të përbashkëta për të ndihmuar dhe kuptuar të tjerët, veprimet tuaja do të flasin vetë për kolegët tuaj.

“Miku juaj për punë dhe karrierë”duapune.com

“Miku juaj per pune dhe karriere” duapune.com
- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

Horoskopi : Top 10 Profesionet e Akrepit

Brilante dhe punetore, Akrepi eshte shenja me intensive nga te gjitha shenjat e zodiakut. Ata preferojne nje mjedis pune te qete, jo...

Pse duhet te ndryshoj pune / karriere ?

A ndiheni sikur keni ngecur ne punen ku jeni aktualisht? A keni menduar per nje pune te re, ndryshim karriere apo te...

Pse ju pushuan nga puna ? – Intervista pune 14

Nje nga pyetjet me te sikletshme qe mund te bejne rekrutuesit gjate nje interviste eshte pikerisht kjo: Pse u...

Student ne Finance -Banke ? Burse e plote, praktike pune e paguar dhe kontrate 3 vjeçare pune ne BKT

UNYT sjell bursë të plotë, praktikë pune të paguar dhe kontratë 3 vjeçare pune në BKT, për studentët e degës Financë-Bankë.

A ka pune te reja nga qyteti im ?

Sot ju njohim me mundesite e ofruara ne qytetin e Fierit. Ne kete qytet ofrohen pozicione pune te kategorive te ndryshme nga...