Monday, January 25, 2021

Pse te rinjte duan te largohen nga Shqiperia?

Duhen lexuar

5 QYTETET e javes

Cilet jane 5 qytetet e javes qe kane kerkese me te larte per punesim, ne portalin duapune.com? Njihuni me...

6 keshilla per te qene SMART ne 2021

Konsiderojeni këtë vit si viti kur vërtet do të duhet të përqendroni energjinë tuaj në jetën profesionale dhe do të arrini objektivat...

Pozicionet e reja te punes 25 janar 2021

Cilat jane mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com? Mundesi te reja ofrohen nga Big...

5 keshilla per menaxheret e ‘digital marketing’

Suksesi i një fushate reklamuese dixhitale varet nga një larmi faktorësh: Nga shënjestrimi i audiencës së duhur te shndërrimi i tyre në...

Në Shqipëri, emigrimi ka pasur dhe vazhdon të ketë rëndësi shumë të lartë. Pas viteve ’90, emigrimi i shqiptarëve solli jo vetëm të ardhura më të larta në vend por gjithashtu edhe produkte të reja, qasje të re në mënyrën e të jetuarit dhe të menduarit pasi një pjesë e tyre sillnin të ardhura në vendin e origjinës për konsum dhe për investim.

Në 18 dhjetor 2020 Instituti i Statistikave publikoi studimin “Diaspora në Shifra, 2020” ku jepen statistika në lidhje me diasporën shqiptare të shpërndarë në bazë të moshës, arsyes së largimit, vendit të emigrimit, etj.

Sa vlerësohet të jetë diaspora shqiptare, bazuar në grup-moshën?

Figura 1. Diaspora shqiptare në janar 2020

4bae48d9 figura 1

Burimi: INSTAT, 2020

Sipas Institutit të Statistikave, ka një shtim të diasporës me 2.6%.

Bazuar në indikatorin moshë, popullsia e cila jeton jashtë Shqipërisë ju përket këtyre katër target grupeve kryesore:

  • 25-29 vjeç me 6%
  • 30-34 vjeç me 10.4%
  • 35-39 vjeç me 10.4%
  • 40-44 vjeç me 9.7%

Pra pjesën më të madhe të popullsisë shqiptare që gjendet jashtë Shqipërisë i përket moshës 25-40 vjeç, që janë popullsia e cila është në moshë pune, e arsimuar dhe specializuar dhe largohet nga Shqipëria për të punuar dhe për të jetuar diku tjetër.

Po cilat janë arsyet e emigrimit të shqiptarëve?

Lexo KËTU

“Miku juaj per pune dhe karriere” duapune.com
- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

5 QYTETET e javes

Cilet jane 5 qytetet e javes qe kane kerkese me te larte per punesim, ne portalin duapune.com? Njihuni me...

6 keshilla per te qene SMART ne 2021

Konsiderojeni këtë vit si viti kur vërtet do të duhet të përqendroni energjinë tuaj në jetën profesionale dhe do të arrini objektivat...

Pozicionet e reja te punes 25 janar 2021

Cilat jane mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com? Mundesi te reja ofrohen nga Big...

5 keshilla per menaxheret e ‘digital marketing’

Suksesi i një fushate reklamuese dixhitale varet nga një larmi faktorësh: Nga shënjestrimi i audiencës së duhur te shndërrimi i tyre në...

Si t’a kuptoni qe eshte koha per ndryshim karriere?

Askush nuk mund të garantojë që ju do të punoni në të njëjtin pozicion gjithë jetën tuaj. Ndonjëherë do të doni të...