Thursday, February 25, 2021

Kush jam unë?

Duhen lexuar

Pune online nga shtepia.

Ne keto kohe te veshtira, kur pandemia po tregon piken me te larte te kurbes se saj, eshte e rendesishme te ruajme...

Kur do te perfundoje pandemia? OBSH deklaron.

Drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Europën, Hans Kluge theksoi se shpërthimi i koronavirusit (COVID -19) do të përfundojë...

113 pozicione te lira pune nga 10 kompani

Cilat jane 10 kompanite qe ofrojne 113 vende te lira pune ne vend? Per t’u njohur me keto mundesi dhe detajet e...

Punet e dites, 22 shkurt – duapune.com

Ju njohim me mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com Specialist IT CONSTRUCTION ENERGY PARTS...

shkalleZhvillimi profesional në organizatë

Koncepti i zhvillimit profesional brenda një organizate duket i thjeshtë: “Dëshiroj të zhvilloj vetveten në mënyrë që të jap më shumë në një organizatë dhe të kem më shumë mundësi për tu promovuar ose të gjej një punë më sfiduese”. Për fat të keq, kjo fushë është më shumë e kontestuar dhe e komplikuar se sa mund të duket. Prandaj, ky artikull do të eksploroj atë që mund të duket brenda organizatës, dhe se si organizata mund të lehtësojë zhvillimin personal tek punonjësit e tyre.

Eksplorimi i zhvillimit të vetvetes

Përqasja e parë i referohet “zhvillimit si maturim” , e cila është përdorur për të pre determinuar progresin e pakontestueshëm të njerëzve dhe organizatës.  Në përqasjen e dytë, zhvillimi është formim, njerëzit shihen si  mjete që formojnë organizatën. Kjo përkufizohet nga dikush apo dicka e jashtme e procesit të zhvillimit. Organizata është e kënaqur, dhe menaxhimi i lartë vendos pikat e fundit për menaxhimin e ri- nga kjo nisje krijohet forca e zhvillimit të organizatës. Përqasja e tretë, e sheh zhvillimin si udhëtim, si një rrugëtim ku individi ndërton referencat e tij për veten. Në këtë proces krijohet versioni ynë për realitetin ku është pjesë dhe identiteti.Ky përshkruhet si një proces aktiv, ku individi është në mënyrë konstante duke ri analizuar rolin e tyre. Përqasja e katërt, I referohet zhvillimit si ngjitje. Këtu zhvillimi shihet të ngrihet lart nga ku aspirimi shoqëror transformohet në  realitet shoqëror.
Këto janë katër definicione të ndryshme të zhvillimit. Kur flasim për zhvillimin tonë ne e adresojmë atë sikur të ishte rrugëtim. Kur menaxherët e lartë flasin për zhvillimin e organizatës, ata flasin për të si formim. Kur teoricienët flasin për  zhvillimin ata adaptojnë  maturimin si proces.

Aspekte të organizatës

Edhe pse zhvillimi i vetes nuk është krejtësisht i lidhur me iniciativat e organizatës, ka disa aspekte të rregullave të cilat mund ta zhvillojnë ose fshehin veten.  Përmasat e përceptimit që kompania të shihet si zhvillim, varet individualisht nga njëri tek tjetri. Oportuniteti mund të krijojë pyetje të tilla si cilat kurse janë të disponueshme në organizatë në nivel pune? A janë këto kurse funksionale në gjithë tërësinë e tyre apo pjesërisht? A ekziston një sistem mentorimi? Sa më shumë fleksibël të jetë organizata në këto pika, më shumë ecën drejt një sistemi të dijes së hapur. Si rrjedhojë është më e lehtë të shihet zhvillimi personal  brenda një organizate që i ofron liri të tillë individit.

Irida Vela
Referenca: Individual Differences and Development in Organizations (2002)
Monica Lee, University of Lancaster UK

“Miku juaj per pune dhe karriere” duapune.com
- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

Pune online nga shtepia.

Ne keto kohe te veshtira, kur pandemia po tregon piken me te larte te kurbes se saj, eshte e rendesishme te ruajme...

Kur do te perfundoje pandemia? OBSH deklaron.

Drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Europën, Hans Kluge theksoi se shpërthimi i koronavirusit (COVID -19) do të përfundojë...

113 pozicione te lira pune nga 10 kompani

Cilat jane 10 kompanite qe ofrojne 113 vende te lira pune ne vend? Per t’u njohur me keto mundesi dhe detajet e...

Punet e dites, 22 shkurt – duapune.com

Ju njohim me mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com Specialist IT CONSTRUCTION ENERGY PARTS...

10 gjera qe shefat mund te bejne dhe te frikesojne punonjesit

Shumë vite më parë kam intervistuar një kandidat në pozicionin e menaxherit. Ai ishte kompetent, i angazhuar dhe tregoi aftësi lidershipi, të...