Tuesday, May 18, 2021

Këshilla për profilin tuaj në LinkedIn

Duhen lexuar

5 industrite me te mira per fillimin e nje biznesi ne 2021

Në periudhat e ndryshimeve dramatike, sipërmarrja lulëzon. Kur pandemia Covid-19 ndryshoi kaq shumë aspekte të jetës sonë, ajo gjithashtu përshpejtoi rritjen e...

Po ti mund te punosh jashte vendit. Keto jane 5 shtetet.

Nese jeni duke menduar per nje ekperience pune jashte vendit, ju themi se kjo eshte e mundur. Ne portalin e punesimit duapune.com...

Çfare ju prish imazhin dhe poziten tuaj ne pune?

Shumica e profesionistëve interesohen se çfarë mendojnë për ta kolegët dhe eprorete tyre. Kjo sepse mënyra se si njerëzit ju perceptojnë shpesh...

Cilat janë mjetet më të rëndësishme për një punëkërkues? Ju ndoshta keni thënë rezyme dhe rrjetin tuaj. Por, çfarë ndodh me platformën që i kombinon ato? LinkedIn ju lejon të ndani përvojën tuaj, aftësitë dhe kualifikimet me punëdhënësit e ardhshëm, ndërsa ju lejon gjithashtu të ndërtoni dhe ndërveproni me rrjetin tuaj dhe të rrisni imazhin tuaj si profesionist. Mund të jetë po aq e rëndësishme për një punëkërkues, sa një rezyme e shkruar mirë. Kur jeni duke kërkuar për një punë të re, LinkedIn është “vendi ku duhet të kaloni pjesën më të madhe të kohës tuaj”, thotë traineri i karrierës së Muse Jena Viviano Dunay.

Përdorni LinkedIn tuaj për të ndërtuar markën tuaj personale

Kur jeni duke ndërtuar profilin tuaj në LinkedIn, duhet të mendoni për markën tuaj personale. Kush jeni ju dhe për çfarë doni të njiheni? Çfarë ju dallon nga kolegët tuaj në industrinë tuaj? Pasi ta njihni markën tuaj personale, mund ta shprehni atë në profilin tuaj në LinkedIn.

Njihni audiencën tuaj – dhe cilat fjalë kyçe do t’i tërheqin vëmendjen

Ndërsa krijoni profilin tuaj, mendoni se kush do ta lexojë atë – me gjasë profesionistë të tjerë dhe rekrutues në industrinë tuaj.

Mendoni se cilat vlejnë për ju dhe përvojën tuaj dhe cilat fjalë dhe fraza specifike përdoren për t’i përshkruar ato: Këto janë fjalët tuaja kyçe. Ka të ngjarë që rekrutuesit po kërkojnë njerëz si ju. Nëse jeni duke kerkuar, kërkoni njerëz që kanë vendet e punës që dëshironi dhe shikoni se çfarë aftësish dhe përvojash theksojnë në profilet e tyre.

Përpiquni për komunikim të hapur.

Pasi të njihni fjalët tuaja, thurini ato në titullin tuaj, përmbledhjen, përvojën, aftësitë dhe kudo tjetër që kanë kuptim në profilin tuaj. Por mos e teproni, thotë Hallow. Sigurohuni që fjalët tuaja të bashkohen me pjesën tjetër të shkrimit tuaj dhe të mos jenë vetëm të bllokuara.

Shmang fjalët me pak kuptim (Buzzwords)

Buzzwords janë fjalët që i shihni gjatë gjithë kohës në LinkedIn dhe përshkrimet e punës, por që nuk thonë domosdoshmërisht shumë për një individ. Mendoni “inovativ”, “i nxitur”, “punëtor”, “efektiv”, “i suksesshëm” dhe “i motivuar”. Këto fjalë nuk do të thonë asgjë në vetvete, ose janë të dhëna, thotë Hallow.

Plotësoni profilin tuaj

“Algoritmi i LinkedIn shpërblen përdoruesit me profile të plota”, thotë Yurovsky. Ka më shumë të ngjarë të shfaqeni në rezultatet e kërkimit me një profil të plotë. LinkedIn u cakton forca të ndryshme profileve bazuar në plotësinë e tyre dhe ekziston një “avantazh masiv” për të qenë në “All-Star”, thotë Hallow.

Por përqendrohuni në seksionet kryesore

Rekrutuesit janë të zënë dhe po ashtu edhe shumica e profesionistëve. Ka shumë përparësi teknike nqs ke një profil shumë të plotë, por nuk mund të prisni që të gjithë që lexojnë profilin tuaj të lexojnë çdo fjalë. Ju duhet ti kapni lexuesit që në fillim. Përfshini aftësitë, përvojat dhe cilësitë tuaja më të rëndësishme në profilin tuaj.

Merrni një URL të personalizuar

Kur krijoni një profil, LinkedIn ju cakton automatikisht një varg numrash si URL. Por ju mund (dhe duhet) të vendosni një URL të personalizuar. Sigurohuni që URL-ja juaj të jetë e lehtë për tu mbajtur mend (sepse duhet ta ndani shumë), thotë Wasserman.

Shtoni një foto cover që ju pasqyron

Ju mund të shtoni URL-në tuaj personale të internetit, disa nga pikat tuaja të forta kryesore, shërbimet që ofroni, apo edhe një vlerësim domethënës, thotë Wasserman. Thjesht mbaje profesionale. Minimalisht, duhet të përdorni një imazh që do të thotë diçka për ju – mbase një pamje peisazhi të vendit tuaj të preferuar etj

Nëse doni një dorë që harton një foto të kopertinës, Canva ka gati të banderolave ??të LinkedIn falas, të personalizueshme.

Zgjidhni një foto profili profesionale – ose bëni një të re

Nëse keni nevojë për një fotografi të re, “Dil para një muri të bardhë dhe bëj një fotografi”, thotë Dunay. Ju duhet të buzëqeshni dhe fotoja të ketë dritë. Shikoni kamerën. Nëse personi që gjen profilin tuaj nuk mund të shohë sytë tuaj është e vështirë “të lidhesh përtej ekranit”, thotë Yurovsky. Sipas LinkedIn, duhet të synoni që fytyra juaj të marrë rreth 60% të imazhit sapo të pritet.

Shkruaj një titull që tërheq

Titulli juaj është “jo vetëm titulli juaj i punës”, thotë Wasserman. Në vend të kësaj, përdorni atë hapësirë ??për të komunikuar në mënyrë të përmbledhur thelbin e kush jeni si profesionist në një fjali .”Vini në dukje aftësitë specifike për të cilat dëshironi të njiheni”, thotë Dunay. Dhe përpiquni të shkruani diçka “që përfshin identitetin tuaj profesional të karrierës – kush jeni dhe ku doni të shkoni”, thotë Wasserman.

Përfshini një hyrje në punë, edhe kur jeni të papunë

Kur rekrutuesit kërkojnë në LinkedIn, një nga informacionet që platforma përdor për të kthyer rezultatet është pozicioni juaj aktual. Pra, nëse aktualisht nuk keni një punë, duhet të shtoni pozicionin ose pozicionet që kërkoni por shtoni një vijë në vend zakonisht të rezervuar për emrin e kompanisë që e bën atë qartë se nuk jeni duke thënë se jeni të punësuar, si “Të Kërkosh një mundësi të re” ose të ngjashme.

Përfundoni hyrjen tuaj

Mos harroni të plotësoni pjesët më të vogla të hyrjes së profilit tuaj kur është e zbatueshme. Ato përfshijnë:

Emri i mëparshëm:  Mbiemri I vajzerise p.sh. ose emri I dyte.

Shqiptimi i emrit: Ju mund ta konsideroni përdorimin e tij nëse keni një emër të gjatë, të pazakontë ose të shqiptuar vështirë.

Vendndodhja: Nëse LinkedIn ju jep mundësinë, Hallow rekomandon përdorimin e një zone metropolitane këtu mbi një periferi ose qytet më të vogël në mënyrë që të shfaqeni në më shumë kërkime.

Industria: Mund të zgjidhni vetëm një, kështu që nëse nuk e keni kërkimin të ngushtë në një industri specifike, mund të flisni për ato shtesë në përmbledhjen tuaj, thotë Hallow.

Informacioni i kontaktit: Duhet të shtoni patjetër adresën tuaj të postës elektronike këtu në mënyrë që rekrutuesit të mund t’ju kontaktojnë, por numrat e telefonit dhe adresat janë më të zakonshme për ata që shesin shërbime në LinkedIn sesa për punëkërkuesit individualë, thotë Wasserman.

Përdorni përmbledhjen tuaj me mençuri

Përmbledhja juaj ose seksioni “Rreth” është vendi ku ju mund të tregoni me të vërtetë personalitetin tuaj dhe të ndani historinë tuaj, thotë Hallow. Dhe nuk ka nevojë të jetë e komplikuar.

Ja se si mund ta strukturoni atë:

Prezantohu. Kush jeni ju si profesionist dhe me çfarë merreni? Çfarë vlere u sillni organizatave për të cilat punoni?

Theksoni aftësitë tuaja kryesore, përvojat dhe arritjet në formën e paragrafit ose në një listë të shënuar.

Flisni se kush jeni jashtë punës. Kjo është fakultative, por asnjëherë nuk e dini se cilat nga interesat tuaja mund të bejnë përshtypje me një rekrutues, punëdhënës të ardhshëm ose lidhje profesionale.

Thirrni lexuesin në veprim duke i kërkuar që të lidhen me ju për të diskutuar marketingun e rritjes, t’ju kontaktojnë në lidhje me mundësitë e punës ose të folurit ose të bëni gjithçka që po kërkoni aktualisht të merrni nga profili juaj LinkedIn.

Tregoni Ekspertizën ose Punën tuaj më të Mirë në Seksionin e Veçorive

Poshtë seksionit “Rreth” janë seksionet “Të veçuara”, të cilat ju lejojnë të shfaqni media, lidhje dhe artikuj dhe postime të LinkedIn në krye të profilit tuaj.

Përshtatni përvojën tuaj

Ndërsa rezymeja juaj duhet të përshtatet për secilën punë individuale në të cilën aplikoni, profili juaj LinkedIn duhet të përshtatet me industrinë në të cilën punoni ose dëshironi të punoni, si dhe rolin që keni ose llojin e rolit që shpresoni të merrni, Hallow thotë. Në përshkrimet tuaja, theksoni elementet e përvojave tuaja të së kaluarës që janë më të rëndësishme për llojet e punëve që dëshironi.

Përdorni përshkrime të drejtuara nga arritjet e forta

Në disa mënyra, ju mund të afroheni me profilin tuaj në LinkedIn siç do të bëni rezymenë tuaj: Në vend që të renditni vetëm detyrat tuaja të punës nën secilën hyrje në seksionin tuaj të përvojës, duhet të detajoni arritjet tuaja. Vlerësoni sasitë e përvojave dhe arritjeve tuaja. Numrat do të ndihmojnë rekrutuesit të shohin fushën e punës tuaj dhe t’i bëjnë arritjet tuaja të ndihen më specifike.

Shtoni lidhje dhe media në përvojën tuaj të punës

Ju mund të shtoni lidhje, imazhe, video dhe skedarë në shënimet në seksionin tuaj “Përvoja” si dhe seksionin tuaj “Të veçuar”. Prandaj, përdorni këtë në avantazhin tuaj: Lidhje me faqet e internetit të kompanisë suaj, projekte në të cilat keni punuar, artikuj ose raporte që keni botuar, ose ndonjë gjë tjetër që mund t’i lejë rekrutuesit të shohin punën për të cilën po shkruani me sytë e tyre.

Sigurohuni që CV-ja juaj dhe Ndeshja e LinkedIn

CV-ja juaj dhe LinkedIn nuk duhet të jenë identike. Por pozicionet, kompanitë, diplomat dhe licencat dhe çertifikatat e kaluara duhet të përputhen – dhe datat gjithashtu. Mos e kundërshtoni veten, thotë Hallow. Ju nuk doni që menaxherët e punësimit të mendojnë se jeni të pandershëm.

Shtoni licenca, çertifikime, projekte, përvoja vullnetare, arritje ose gjuhë

Nën përvojën tuaj të punës dhe arsimit ka hapësira shtesë për të treguar sfondin dhe kualifikimet tuaja. A flet rrjedhshëm një gjuhë tjetër? A keni fituar një çmim të njohur ose keni shkruar një artikull për një botim të njohur në industrinë tuaj? A jeni i licencuar të praktikoni në shumë shtete? Shtimi i këtij informacioni në profilin tuaj është një mënyrë e shkëlqyeshme për të shfaqur atë që ju bën unik dhe ju ndihmon .

Shtoni aftësitë tuaja – kudo

Kontrolloni aftësitë tuaja në të gjithë profilin tuaj – jo vetëm në seksionin “Aftësitë dhe miratimet”. Siç u përmend më herët, duhet t’i vendosni ato në kontekst në seksionin tuaj të përvojës, por sigurohuni që aftësitë tuaja më të rëndësishme të shfaqen në përmbledhjen dhe titullin tuaj. Dhe madje duhet të përpiqeni t’i merrni ato në rekomandimet tuaja (më shumë për atë më poshtë).

Në vetë seksionin “Aftësi dhe miratime”, ju mund të keni deri në 50 aftësi, por shikuesit e profilit mund të shohin vetëm tre të parat pra sigurohuni që ato të jene më të mirat që ju zoteroni.

Kërkoni rekomandime të forta, relevante dhe të fundit

Rekomandimet “me të vërtetë rrisin besueshmërinë se kush jeni si profesionist”, thotë Wasserman. Ju mund të pyesni njerëz me të cilët keni punuar ngushtë për rekomandime, por “sigurohuni që t’i jepni atij personi pika rreth profilit që ju keni krijuar per vete. Rekomandohet vendosja e një kujtese kalendarike për të siguruar rekomandime të reja të paktën dy herë në vit.

Dhe jepjani atyre në kthim

“Mënyra më e mirë për të marrë një rekomandim është të japësh një”, thotë Yurovsky. Nëse shkruani një rekomandim për një koleg, ai ka të ngjarë të kthejë nderin.

Mos harroni për pjesën “Interesat”

Seksioni “Interesat” në fund të profilit tuaj shpesh neglizhohet, thotë Yurovsky, por është sekreti për të marrë përmbajtje interesante në burimin tuaj të LinkedIn. LinkedIn do t’ju tregojë postime në lidhje me temat në seksionin tuaj “Interesat” dhe ju mund të ndani dhe të komentoni mbi këto postime, ose t’i përdorni për të gjetur profesionistë të tjerë me të cilët dëshironi .

Kini kujdes me cilësimet e profilit tuaj

Nëse jeni duke kërkuar punë, mund të rregulloni cilësimet e profilit tuaj për të bërë të ditur rekrutuesit se jeni të hapur për të punuar. Dhe nëse nuk dëshironi që punëdhënësi juaj aktual të mësojë për këtë, mund të ndryshoni më tej cilësimet tuaja për të fshehur këtë informacion nga kushdo që punon në të njëjtën kompani me ju.

Lidhje me LinkedIn tuaj në CV tuaj

Pasi ta keni futur gjithë informacionet në profilin tuaj LinkedIn, mos harroni të drejtoni njerëzit tek ajo, thotë Hallow. Ju mund ta shtoni URL-në tuaj në rezymenë tuaj dhe madje ta lidhni atë në mënyrë që kushdo që lexon rezyme tuaj në një kompjuter të mund të zbulojë menjëherë më shumë pse jeni një kandidat i shkëlqyer.

Bëhuni një Përdorues Aktiv

Pasi profili juaj të ketë mbaruar, nuk mund të braktisni LinkedIn deri herën tjetër kur të aplikoni për një punë: Ju duhet të jeni një përdorues aktiv. “Kjo është mënyra juaj numër një për të filluar të shihni më shumë sukses në LinkedIn”, thotë Hallow. Përdorimi aktiv i LinkedIn do t’ju ndihmojë të rritni rrjetin tuaj, të jeni më të dukshëm për rrjetin tuaj ekzistues dhe të mësoni më shumë rreth rolit tuaj, industrisë dhe mundësive të mundshme.

Kërkoni lidhje (dhe bëjeni duke menduar)

Ju mund të filloni të ndërtoni rrjetin tuaj profesional në internet duke u lidhur me njerëz që tashmë i njihni, por gjithashtu mund të kërkoni lidhje nga njerëz që nuk i njihni të cilët mund të jenë në gjendje t’ju ndihmojnë të rriteni në karrierën tuaj. Mund të kërkoni të lidheni me njerëz që punojnë në kompani ose në punë që ju interesojnë. Mund të kërkoni edhe njerëz duke kërkuar fjalë kyçe si”tregtari i produkteve” ose edhe “introvert”.

Pavarësisht me kë jeni duke kërkuar të krijoni lidhje, përfshini një mesazh dhe “personalizoni, personalizoni, personalizoni”. Kushtojini vëmendje asaj që ata kanë në profilin e tyre dhe jini shumë specifik për atë që shpresoni të merrni nga lidhja.

Don’t Just Network — Përdorni LinkedIn për të mësuar dhe për t’u rritur

Shumica e njerëzve e dinë që LinkedIn është një platformë, por është gjithashtu një burim i ndarjes së njohurive. Përdoruesit flasin për ato që kanë mësuar në postime, duke çuar në diskutime midis profesionistëve. Nëse ka një zhvillim të ri në fushën tuaj, ju mund të mësoni për të në një mënyrë më interaktive sesa thjesht duke e google – do të shihni se çfarë mendojnë të tjerët dhe mund të bashkohen në diskutim.

LinkedIn Learning është një tjetër tipar i shkëlqyeshëm – ju mund të mësoni dhe të zhvilloni një sërë aftësish të reja dhe të shtoni kurse të përfunduara direkt në profilin tuaj.

Filloni të Postoni

Të gjithë përdoruesit e LinkedIn mund të shkruajnë postime apo edhe artikuj në platformë. Këto postime do t’ju ndihmojnë të krijoni reputacionin tuaj si ekspert, thotë Dunay. Ju mund të postoni perspektivën tuaj për atë që po ndodh në fushën tuaj ose të peshoni në një zhvillim të fundit të industrisë dhe ndoshta të tregoni aftësitë tuaja të të shkruarit në të njëjtën kohë. Ju madje mund të ndani artikuj përkatës që keni hasur diku tjetër në internet. Edhe nëse jeni një profesionist i ri ose i ri në fushën tuaj, “keni diçka për të kontribuar”, dhe përdoruesit e tjerë do ta vërejnë.

Anëtarësohuni në grupet e LinkedIn

Grupet e LinkedIn janë një mënyrë fantastike për të gjetur profesionistë me të njëjtë në punë ose në  industrinë tuaj. Ju mund të diskutoni tema përkatëse në një mjedis më të përqendruar dhe të bëheni më të angazhuar në fushën tuaj. Plus, anëtarët e tjerë të grupit janë një grup i madh i lidhjeve të mundshme.

Mos i kushtoni vëmendje vetëm kur jeni duke kërkuar punë

Ka shumë përfitime për LinkedIn për njerëzit që nuk kërkojnë të ndërrojnë vendet e punës – nga zhvillimi i marrëdhënieve me të tjerët në fushën tuaj në mësimin e aftësive të reja që do t’ju ndihmojnë në punën tuaj aktuale. Plus, “qëndrimi aktiv në LinkedIn pasi të keni marrë atë rol të ri dhe nuk jeni më në kërkim të punës, ndihmon që kërkimi tjetër i punës të bëhet shumë më i lehtë”.

Për më shumë këshilla vizito BLOG

Burimi: https://www.themuse.com/advice/linkedin-profile-tips

“Miku juaj per pune dhe karriere” duapune.com
- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

5 industrite me te mira per fillimin e nje biznesi ne 2021

Në periudhat e ndryshimeve dramatike, sipërmarrja lulëzon. Kur pandemia Covid-19 ndryshoi kaq shumë aspekte të jetës sonë, ajo gjithashtu përshpejtoi rritjen e...

Po ti mund te punosh jashte vendit. Keto jane 5 shtetet.

Nese jeni duke menduar per nje ekperience pune jashte vendit, ju themi se kjo eshte e mundur. Ne portalin e punesimit duapune.com...

Çfare ju prish imazhin dhe poziten tuaj ne pune?

Shumica e profesionistëve interesohen se çfarë mendojnë për ta kolegët dhe eprorete tyre. Kjo sepse mënyra se si njerëzit ju perceptojnë shpesh...

Digi Diaspora 2 Meetup #1

Digi Diaspora 2 është aktiviteti i rradhës që do të organizohet nga Shoqata Shqiptare e Teknologjisë së Informacionit (AITA), e mbështetur nga...