Monday, January 25, 2021

Cilin lloj mjedisi pune preferoni?

Duhen lexuar

5 QYTETET e javes

Cilet jane 5 qytetet e javes qe kane kerkese me te larte per punesim, ne portalin duapune.com? Njihuni me...

6 keshilla per te qene SMART ne 2021

Konsiderojeni këtë vit si viti kur vërtet do të duhet të përqendroni energjinë tuaj në jetën profesionale dhe do të arrini objektivat...

Pozicionet e reja te punes 25 janar 2021

Cilat jane mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com? Mundesi te reja ofrohen nga Big...

5 keshilla per menaxheret e ‘digital marketing’

Suksesi i një fushate reklamuese dixhitale varet nga një larmi faktorësh: Nga shënjestrimi i audiencës së duhur te shndërrimi i tyre në...

Këshillë: Mjedisin Ideal!

Çfarë është një “mjedis pune”?

Ju mund të mendoni për mjedisin tuaj të punës si vetëm vendodhjen fizike ku punoni, por është shumë më tepër se kaq. Mjedisi përfshin shumë gjëra, duke përfshirë faktorë të dukshëm si paraqitja e zyrave dhe nëse ka tendencë të jetë e qetë apo e zhurmshme.

Por gjithashtu përfshin gjëra të tilla si kultura e kompanisë dhe si e kryeni punën tuaj. A është shumica e punës suaj bashkëpunuese apo individuale? Sa e strukturuar është dita juaj e punës? Sa ndërveprim keni me eprorët tuaj? A është zbatuar përshkrimi i punës suaj apo jeni inkurajuar të ndiqni projekte që ju interesojnë dhe bashkëpunoni me departamente të tjera?

Kur t’i përgjigjeni kësaj pyetjeje, mos flisni vetëm për vendin ku dëshironi të jetë tryeza juaj. Flisni për ato që ju nevojiten dhe dëshironi në një vend pune që të bëni punën më të mirë që mundeni.

3 hapa për t’iu përgjigjur pyetjes “Çfarë lloji mjedisi pune preferoni?” në një intervistë?

Hapi 1: Shqyrtoni përparësitë tuaja në një vend pune dhe çfarë vlerësoni më shumë

Hapi i parë për t’iu përgjigjur “Cilin lloj të mjedisit të punës preferoni?” ose “Cili është mjedisi juaj ideal i punës?” është të dini se si e bëni punën tuaj më mirë. Për shembull: A përqendroheni më mirë kur punoni vetëm ? Apo keni progres në një mjedis që është më bashkëpunues ?

Mendoni për “çfarë krijon energji dhe përfshirje në vendin tuaj të punës”. Shikoni përsëri punët e kaluara dhe bëni një listë të aspekteve të mjedisit që me të vërtetë ju ndihmuan të bëni punën tuaj më mirë dhe një listë tjetër të gjërave që ju ngadalësuan ose ju bënë që të mos pëlqeni punën ose kompaninë tuaj.

Pasi të keni krijuar idenë me anë të listave, mendoni se çfarë është më e rëndësishme për ju dhe çfarë jo. Ndoshta për ju, aftësia për të shkuar pak më herët në mënyrë që të largoheni herët nga puna është thelbësore. Apo të punuarit në grup ju motivon më shumë se një punë tërësisht individuale.

Nëse e bëni listën tuaj para fillimit të kërkimit tuaj të punës, siç rekomandohet, mund të kërkoni në mënyrë aktive për një lloj ambienti të veçantë në vend që të shihni vendet e mundshme të punës dhe të përpiqeni të vendosni përparësitë tuaja në përgjigje. Plus, do të takoni shumë njerëz duke folur për pozitat e aspekteve të ndryshme të kompanive të tyre. Nëse nuk e keni përcaktuar atë që preferoni dhe çfarë jeni fleksibël përpara kohe, është e lehtë të lëkundeni dhe të përfundoni diku që nuk është në të vërtetë vendi i duhur per ju.

Hapi 2: Hulumtoni mjedisin dhe kulturën e kompanisë

Pasi të dini se çfarë dëshironi në një mjedis pune, hapi tjetër është të hulumtoni mbi kompaninë me të cilën po intervistoheni dhe te dini paraprakisht mjedisin e saj te punes.

Filloni me përshkrimin e punës

A përmendet “bashkëpunoni me ekipin X” në krye të detyrave të punës apo renditet “shpirti i ekipit” si një nga kërkesat e para? Nëse po, është një fat i mirë që në këtë kompani ose të paktën në këtë pozicion mund të prisni të kaloni shumë kohë duke punuar me të tjerët.

Nëse një kompani po kërkon dikë per nje pozicion pune ku puna nuk mbaron në orën e caktuar, me shumë mundësi ju duhet te jeni në dispozicion për të punuar jashtë orarit ose mund të punoni natën dhe gjatë fundjavës. Kjo punë ka të ngjarë të vijë me pritshmëri për orë të gjata pune (qoftë nga shtëpia ose në zyrë) dhe 24/7 email ose lidhje telefonike. Pyeteni veten nese jeni te gatshem per te punuar edhe ne orar te tejzgjatur perpara se te aplikoni per ate pozicion pune, pavaresisht kushteve te tjera te favorshme qe mund te ofroje.

Gjithashtu, ne pershkrimin e punes merrni parasysh frazen “i afte te punojë mirë nën presion” dhe konsiderojeni mjedisin te ngarkuar dhe ndoshta stresues per arsye te ndryshme. A jeni ne gjendje ta perballoni?

Bëni kërkimet tuaja online

Kontrolloni në faqen e internetit të kompanisë (ose shihni nëse ata kanë një profil në https://duapune.com Dhe shikoni për atë që thonë për vlerat dhe kulturën e tyre. Jo çdo kompani përmban vlerat e tyre të deklaruara, natyrisht, por nëse e dini se për çfarë po punojnë, do të keni ndonjë ide se çfarë të prisni. Gjithashtu sugjerohet të shihni në faqet e mediave sociale të kompanisë dhe artikuj ose veçori të shkruara rreth tyre.

Ju duhet të shihni pak më tej për të kuptuar se si mund të jetë ekipi juaj i ardhshëm. Kultura e ekipit është po aq e rëndësishme sa kultura e kompanisë. Ju mund të shikoni profilet e LinkedIn të disa anëtarëve të ekipit për të marrë një kuptim të gjërave që ata ndajnë dhe kujdesen.

Pyesni miqtë dhe të njohur

Nëse është e mundur, përpiquni të bisedoni me dikë që punon (ose ka punuar) në kompaninë në të cilën po intervistoheni. Nuk ka mënyrë më të mirë për të marrë një kuptim të mjedisit të punës dhe kulturës sesa nga vetë punonjësit. Kjo mund të marrë formën e një interviste informuese. Ose nëse ju është referuar një kompani nga dikush që njihni, sigurohuni që të bisedoni me te për atë që dëshironi të punoni atje.

Dhe thjesht sepse keni filluar intervistimin nuk do të thotë që kërkimi juaj duhet të ndalet. Me siguri do të bisedoni me një numër të punësuarve të ndryshëm gjatë gjithë procesit të marrjes në punë, dhe secili do të ketë një pasqyrë të vlefshme për atë që dëshiron të punojë në kompani. Pyesni për kulturën dhe mjedisin në çdo fazë dhe vini re ngjashmëritë (dhe ndryshimet) në përgjigjet e njerëzve.

Edhe nëse nuk do të keni nevojë të flisni për mjedisin tuaj ideal të punës në çdo pikë të intervistave tuaja, do të jeni në gjendje të përdorni gjithçka që keni mësuar kur është fjala për të pranuar ose refuzuar një ofertë pune.

Hapi 3: Përgatitni përgjigjen tuaj

Pasi të dini se çfarë dëshironi dhe si është kjo kompani ose ekip, është koha t’i krahasoni të dyja. Në cila mënyra përputhen prioritetet e vendit tuaj të punës me mjedisin që ofron kjo punë? Bëni një listë dhe më pas përqendrohuni te dy deri në tre atribute kryesore.

Në vend që të përqendroheni në aspektet e mjediseve të kaluara që nuk ju pëlqejnë, nënvizoni gjërat që ju pëlqejnë dhe dëshironi në pozicionet tuaja në të ardhmen.

Kur bëhet fjalë për strukturimin e përgjigjes suaj, rekomandohet të filloni me mënyrën se si mjediset e punës në rolet tuaja të së kaluarës ju ndihmuan të jeni më të mirë. Nga atje, ju mund të theksoni se çfarë është më e rëndësishmja për ju dhe ta lidhni atë me kompaninë në të cilën po intervistoheni.

Një rekrutues do të dëshirojë të punësojë dikë që do të punojë mirë me ekipin e tyre. Nëse keni bërë kërkimin dhe vetë-reflektimin e domosdoshëm për të ditur që ju jeni ai person, gjithçka që duhet të bëni është t’i tregoni intervistuesit tuaj.

Por, çfarë te tregoni nëse përparësitë e mjedisit tuaj të punës nuk përputhen me ata të kompanisë për të cilën po intervistoheni? Atëherë mund të jetë një ide e mirë për të vlerësuar nëse kjo është vërtet puna e duhur për ju.

Nëse pothuajse asnjë nga përparësitë tuaja nuk janë përmbushur ose nëse një mjedis pune përfshin diçka që ju e dini që nuk mund t’a trajtoni (ose nuk doni të trajtoni), ju mund të tërhiqeni nga pozicioni i punës.

Pra, kushtojini rëndësi mjedisit të punës dhe do të jeni shumë më të lumtur nëse jeni në një mjedis që i përshtatet stilit tuaj të punës. Prandaj tregohuni të kujdesshëm ndërsa vazhdoni dhe mos kini frikë të bëni më shumë pyetje për të parë nëse kompania ku po aplikoni është një vend ku mund të përparoni.

Per keshilla te tjera klikoni KETU

duapune.com

“Miku juaj per pune dhe karriere” duapune.com
- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

5 QYTETET e javes

Cilet jane 5 qytetet e javes qe kane kerkese me te larte per punesim, ne portalin duapune.com? Njihuni me...

6 keshilla per te qene SMART ne 2021

Konsiderojeni këtë vit si viti kur vërtet do të duhet të përqendroni energjinë tuaj në jetën profesionale dhe do të arrini objektivat...

Pozicionet e reja te punes 25 janar 2021

Cilat jane mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com? Mundesi te reja ofrohen nga Big...

5 keshilla per menaxheret e ‘digital marketing’

Suksesi i një fushate reklamuese dixhitale varet nga një larmi faktorësh: Nga shënjestrimi i audiencës së duhur te shndërrimi i tyre në...

Si t’a kuptoni qe eshte koha per ndryshim karriere?

Askush nuk mund të garantojë që ju do të punoni në të njëjtin pozicion gjithë jetën tuaj. Ndonjëherë do të doni të...