Friday, January 22, 2021

A e dini se, “Pomodoro” u ka ndryshuar jetën 2 milion njerëzve?

Duhen lexuar

Si t’a kuptoni qe eshte koha per ndryshim karriere?

Askush nuk mund të garantojë që ju do të punoni në të njëjtin pozicion gjithë jetën tuaj. Ndonjëherë do të doni të...

15K+ ndjekes ne faqen LinkedIn te duapune.com

Sot, duapune.com feston arritjen e me shume se 15,000 ndjekesve ne faqen e saj ne LinkedIn! Qe prej...

Ftese per anetaresim ne platformen “Rrjeti i Profesionisteve ne Diaspore”

Rrjetëzimi i kapitalit social të shqiptarëve në Diasporë ka qenë shpesh objekt i disa inciativave të limituara dhe personale të disa organizatave...

Nuk keni perqendrim ne pune? 10 keshilla.

Në botën dinamike të sotme, të mësuarit për të bërë më shumë në më pak kohë është thelbësore për zhvillimin personal dhe...

Grey Modern Coffee Themed Instagram 1

A e dini se?

Mbi 2 milion njerëz e kanë përdorur tashmë teknikën Pomodoro për të transformuar jetën e tyre, duke i bërë ata më produktivë, më të përqendruar dhe madje edhe më të zgjuar.

Si të bëni më shumë dhe të argëtoheni me menaxhimin e kohës?

Për shumë njerëz, koha është një armik. Ne garojmë kundër kohës për të përfunduar detyrat dhe për të përmbushur afatet. Teknika Pomodoro ju mëson të punoni me kohën, në vend që të luftoni kundër saj.

 

Çfarë është teknika Pomodoro?

Teknika Pomodoro është një metodë e menaxhimit të kohës e zhvilluar nga Francesco Cirillo.

https://youtu.be/VFW3Ld7JO0w

Përmbledhje e teknikës Pomodoro:

Një pomodoro është koha e shpenzuar për të punuar. Pasi të përfundohet detyra, çdo kohë që mbetet në pomodoro shpenzohet për të mësuar më shumë. Bëhen pushime të rregullta. Një pushim i shkurtër (3-5 minuta) ndan pomodorot e njëpasnjëshme. Katër pomodoro formojnë një grup. Një pushim më i gjatë (15-30 minuta) duhet marrë midis grupeve.

 

Procesi thelbësor i Teknikës Pomodoro

 

 1. Zgjidhni një detyrë që dëshironi të përfundoni

Diçka e madhe, diçka e vogël, nuk ka rëndësi. Ajo që ka rëndësi është se duhet të jetë diçka që meriton vëmendjen tuaj të plotë.

 1. Vendoseni kohëmatësin Pomodoro për 25 minuta

Bëni një betim të vogël për veten tuaj: Unë do të shpenzoj 25 minuta në këtë detyrë dhe nuk do ta ndërpres atë. Ti mund ta bësh! Në fund të fundit, janë vetëm 25 minuta.

 1. Punoni me detyrën derisa të përfundojë koha e Pomodoros

Përqendrohuni në detyrën tuaj për 25 minutat e ardhshme. Nëse papritur e kuptoni se keni diçka tjetër që duhet të bëni, shkruani detyrën në një fletë.

 1. Kur zilja Pomodoro bie , vendosni një shenjë verifikimi (?) në fletën tuaj

Urime! Ju keni shpenzuar një Pomodoro të tërë, me pak ndërprerje për një detyrë.

 1. Bëni një pushim të shkurtër

Merrni frymë, meditoni, pini një filxhan kafe, beni një shëtitje të shkurtër ose bëni diçka tjetër relaksuese (d.m.th., jo të lidhur me punën). Truri juaj do t’ju falënderojë më vonë.

 1. Çdo 4 pomodoros , bëni një pushim më të gjatë

Pasi të keni përfunduar katër pomodorot, ju mund të bëni një pushim më të gjatë. 20 minuta është më mirë. Ose 30. Truri juaj do të përdorë këtë kohë për të asimiluar informacione të reja dhe të pushojë para raundit tjetër të Pomodoros.

 

Procesi ditor / javor i teknikës Pomodoro

 1. Zbuloni se sa përpjekje kërkon një veprimtari

A keni menduar ndonjëherë se ku shkon gjithë koha juaj? Mos u çuditni më: gjithçka është në faqe. Fleta juaj Pomodoro “Për t’u bërë” është një përmbledhje vizuale e kohës që keni kaluar në detyra të ndryshme.

 1. Shmangni ndërprerjet

Zakonisht, ju mund të lejoni të merrni 25 minuta para se të telefononi përsëri një mik ose t’i përgjigjeni një email. Do të mësoni se si të trajtoni ndërprerjen e pashmangshme ndërsa qëndroni të përqendruar në detyrën në fjalë.

 1. Vlerësoni përpjekjet për aktivitete

Pasi të filloni te krijoni varësi nga teknika, do të jeni në gjendje të parashikoni me saktësi se sa Pomodoros do të ju duhet për të përmbushur detyrat për ditët në vijim.

 1. Bëni Pomodoron më efektive

Ndërsa konturet e Pomodoros janë të vendosura, ato që bëni brenda tyre mund të rregullohen për të maksimizuar efikasitetin. Një mënyrë për ta bërë një Pomodoro më efektiv është të përdorni minutat e para për të rishikuar ato që keni bërë më parë.

 1. Vendosni një orar kohor

Një orar cakton një kufi, duke ju motivuar të kryeni një detyrë brenda një periudhe kohe të caktuar. Ai gjithashtu përcakton kohën tuaj të punës nga koha juaj e lirë. Krijimi i një orari të qartë do t’ju lejojë të shijoni kohën tuaj pa u shqetësuar se mund të bëni më shumë punë.

 1. Përcaktoni objektivat tuaja

Teknika Pomodoro është një mjet që mund të përdorni për të arritur objektivat tuaja. Për shembull, një shkrimtar mund të kuptojë se po harxhon shumë kohë për të rishikuar dhe kërkon të rregullojë orarin e tij të Pomodoros për të pasur më shumë kohë për mendime te tjera.

 

Si do t’ju ndryshojë teknika Pomodoro?

Duke aplikuar teknikën Pomodoro mund të arrini të:

Trajtoni ndërprerjet

Jo më gabime për shkak të mungesës së përqendrimit.

Jo më vlerësime të gabuara, ripunime, stres dhe jashtë orarit.

Zvogëloni kohëzgjatjen dhe numrin e takimeve

Jo më takime të gjata, rraskapitëse dhe të kota.

Zvogëloni gabimet e vlerësimit

Ju mësojnë të thjeshtoni dhe organizoni detyrat

Jo më vlerësime të gabuara për detyra komplekse, të papërcaktuara dhe të pasigurta.

Përmirësoni motivimin duke përmirësuar përmbajtjen e punës

Mësoni të kuptoni përpjekjen që do të marrë një detyrë. Zvogëloni kompleksitetin e detyrave që duhet të bëni.

Organizoni kohën tuaj.

Jo më mungesë besimi, mungesë përgjegjësie dhe mungesë besimi midis anëtarëve të ekipit.

Transformoni kohën nga të qenit armik në të qenit aleat për të arritur qëllimet tuaja.

Bëni pushime të rregullta, mësoni të vëzhgoni veten dhe ekipin tuaj dhe të përmirësoni procesin tuaj të punës

Jo më punë nën presion.

Jo më tensione midis anëtarëve të ekipit.

Jo më frikë për të qenë përgjegjës.

Përfundoni detyrat ne afatet kohore pa presion kohe

Mësoni të shndërroni një qëllim kompleks në një seri qëllimesh më të thjeshta për t’u arritur dhe kështu rrisni motivimin tuaj, saktësinë e vlerësimeve dhe mundësinë e suksesit përfundimtar

Jo më afate kohore dhe vonesa të kushtueshme.

Ndani me anëtarët e ekipit tuaj të njëjtin këndvështrim se çfarë të bëni

Jo më dyshime se çfarë të bëni, kush duhet të bëjë çfarë dhe kur do të bëhet diçka.

Krijoni një orar efektiv të ekipit për të arritur qëllime të shumta, për të përfunduar detyra, raste urgjente dhe ndryshime të paplanifikuara.

Jo më pengesa dhe ndërprerje.

Jo më mosmarrëveshje midis anëtarëve të ekipit.

Zvogëloni kompleksitetin e qëllimeve tuaja dhe pasigurinë relative për arritjen e tyre

Duke mësuar të shndërroni hierarkitë e detyrave në listat lineare të detyrave: listat e detyrave pa pengesa të rrezikshme dhe ndërvarësi midis detyrave.

Jo më synime komplekse, te pakontrollueshëme dhe të paarritshme.

Përmirësoni bashkëveprimin midis anëtarëve të ekipit për të kryer detyrat pa mbingarkesë komunikimi.

Jo më mijëra mesazhe, email dhe telefonata të çastit që ndërpresin rrjedhën tuaj të punës.

 

Përshtatur nga Xhenisa Sulaj

Për më shumë burimi: https://francescocirillo.com/pages/pomodoro-technique

“Miku juaj për punë dhe karrierë”duapune.com

“Miku juaj per pune dhe karriere” duapune.com
- Advertisement -
- Advertisement -

Artikujt e fundit

Si t’a kuptoni qe eshte koha per ndryshim karriere?

Askush nuk mund të garantojë që ju do të punoni në të njëjtin pozicion gjithë jetën tuaj. Ndonjëherë do të doni të...

15K+ ndjekes ne faqen LinkedIn te duapune.com

Sot, duapune.com feston arritjen e me shume se 15,000 ndjekesve ne faqen e saj ne LinkedIn! Qe prej...

Ftese per anetaresim ne platformen “Rrjeti i Profesionisteve ne Diaspore”

Rrjetëzimi i kapitalit social të shqiptarëve në Diasporë ka qenë shpesh objekt i disa inciativave të limituara dhe personale të disa organizatave...

Nuk keni perqendrim ne pune? 10 keshilla.

Në botën dinamike të sotme, të mësuarit për të bërë më shumë në më pak kohë është thelbësore për zhvillimin personal dhe...

Punet e dites 18/01/2021

Mundesite e reja te punes, te publikuara sot ne duapune.com, i gjeni duke klikuar: >> Punët e ditës <<