Si i zgjidh konfliktet me një koleg? (I)

Në çdo mjedis pune ka gjithmonë tension, e rëndësishme është mos ti lëmë ndjenjat të na mbizotërojnë.
Në fakt, ajo çka duhet  shmangur janë konfliktet e mundshme dhe jo ti lemë ato të rriten dhe të bëhen më shkatërruese.
Të njohësh konfliktet dhe shkakun e tyre themelor është diçka e mençur. Në këtë mënyrë ju mund të përpiqeni për ta zgjidhur atë dhe të merrni masat e duhura.
Bëhuni pozitiv
Mos rrini duarkryq nëse jeni të përfshirë në konflikt me dikë edhe pse mund të mendoni se nuk është faji juaj. Ju do të harxhoni kohë të çmuar dhe energji emocionale me personin që keni kontraditë.
Shmangia nuk është një opsion, kështu kërkoni shkakun themelor të konfliktit sa më shpejt përpara se ai të bëhet jetik. Për më tepër, thjesht duke u përpjekur për të fituar konfliktin nuk zgjidh gjë sepse ky konflikt mund të rishfaqet në mënyra të ndryshme.
Shiko për një mundësi
Ndonjëherë konflikti në fakt mund të jetë i dobishëm dhe i nevojshëm në qoftë se ai çon në ndryshime  pozitive.
Hapi i parë është të përpiqeni dhe ta trajtoni konfliktin në mënyrë konstruktive. Domethënë ju duhet të shikoni për ndonjë mundësi. Konfliktet që zgjasin për vite janë rezultat i asnjë pale të gatshme për ta zgjidhur atë.
Gjetja e rrënjëve të konfliktit
Shumë shpesh, konflikti nuk shkaktohet nga çfarë është bërë apo çfarë thuhet por nga çfarë është lënë e pathënë apo e pabërë, duke filluar nga një premtim i paplotësuar ose mungesa e taktit nga ana e dikujt.
Vendimi juaj për tu përballuar me një konflikt pozitivisht madje dhe pregatitja për të sakrifikuar pozicionin tuaj mund të merret një shenjë dobësie nga ana tjetër. Në këtë rast mënyra më e thjeshtë është që të pyesni personin tjetër mbi  këndvështrimin e tij për çështjen që është duke shkaktuar konflikt.
Ju mund të ndiheni se jeni duke marrë të gjitha masat por kjo nuk do të thotë se jeni ana e dobët. Kur ju filloni dialogun të pathënat bëhen më pak kërcënuese për të dyja palët.
Së fundi, mundohuni të mos e merrni një konflikt personalisht.

 

Pjesa (II) do të jetë në postimin e radhës.

Related Posts
Leave a comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *